Material

Akryl

Akryl är ett syntetiskt material som liknar ull. Den passar alltså bra om man är allergisk mot ull och letar efter ett liknande material eller om man letar efter ett mer prisvärt material. Akryl är värmande, lätt, mjuk och sticker inte. Fibrerna tål mycket värme, materialet kan alltså tvättas vid högre temperaturer. Akrylen är dock vattenavstötande, det kan alltså kännas ”svettigare” än fårull.

Alpackaull

Alpackaull är ett naturligt material som kommer från alpacka djuret som har sitt ursprung i Sydamerikas Anderna. Den skiljer sig från fårull genom att den inte har lanolin och kan därför vara ett bra alternativ om man är allergiker. Det är en lyxig ull som är mjuk, tålig och har silkeslena fibrer som inte prickar. Alpackaull har dessutom egenskapen att den är vattenavvisande och eldresistent.

Angora

Angoraull klipps från angorakaniner, den är alltså en naturprodukt. Håret är väldig fint och ha luftfyllda kanaler som gör att den har mycket bra värmeisolerande egenskaper. Kaninullen innehåller inget fett och kan ta upp mycket fukt utan att den känns fuktigt och utan att förlora sina värmeisolerande egenskaper. Därför är angora populärt hos fiskare och jägare som vistas länge i kalla och våta miljöer. Angora är otrolig mjukt och används även för ledvärmare för att lindra reumatiska besvär.

Bambu

Bambu är en växtfiber som man framställer av bambustjälkarna. Dessa växer fort och det krävs inga bekämpningsmedel för att nå ett bra odlingsresultat, detta är alltså ett bra miljöval. Bambu är mjukt och följer efter kroppen. Den ska även ha antibakteriella egenskaper som motverkar bakterier och lukt. Materialet är lätt och snabbtorkande, dock slits bambu lite snabbare än bomull.

Bomull

Bomull är en naturfiber som man skördar från bomullsplantan. Materialet är väldig mjuk och kan tvättas på höga temperaturer som behövs för att kunna döda bakterier och tvätta bort envis smuts, till exempel för arbetsstrumpor. Bomullsstrumpor är svalare jämfört med ull.

Den finaste kvaliteten bomull är egyptisk bomull som har mycket långa fibrer. Ju längre fibrerna är desto tunnare kan man virka garnet och får därmed en väldig slät och lyxig stickning.

Nackdelen med bomull är att den är ett tungt garn och suger upp vatten bra. Skulle du behöva strumpor som är lätt och torkar snabbt, till exempel för en vandring, så är ull ett bättre material.

Elastan

Elastan är ett syntetiskt material som framställs av olja. Det är en fiber som blandar in i garn eller tyg för att det ska få elastiska egenskaper, samtidigt som den bevarar plaggets form. Kärt barn har många namn till exempel även lycra eller Spandex.

Fårull

Fårull är ett naturmaterial som man framställer av fårens ull som man skär av på våren. Ullen har mycket bra värmande egenskaper och värmer dessutom även när den är fuktigt. Den transporterar fukten bort från foten och ventilerar foten, så att man inte känner sig svettigt även när det är varmt.

Ull har dessutom en naturlig skyddsfilm av fett som gör att materialet blir smutsavvisande och ett ”inbyggd” bakterieskydd, så att plaggen inte börjar lukta. Strumpor i fårull är alltså en vinnare på många sätt när du ska vandra flera dagar och har begränsad med tvättmöjligheter.

Fårull kan oftast inte tvätta med höga temperaturer och inte heller torka i torktumlaren. Det finns vissa undantag som är specialbehandlad, men som tumregel är det bättre att låta bli.

Kashmirull

Kashmirull eller cashmereull är ett naturligt material som kommer från getterna som lever i Kashmirregionen mellan Indien och Pakistan. Djuren lever i mycket kall klimat och har utvecklad en fin och varm underull som skyddar de mot vädret. Fibrerna borstas ut och plockas upp från buskar och marken när getterna fäller sin vinterpäls på våren. Den finaste kvaliteten får man från hals- och bukpartiet. Ullen är väldig dyrbar, mjuk och lätt.

Merinoull

Merinoull är ullen av den speciella fårrasen Merino som man avlar främst för sin fina och mjuka ull.  Merinoullen kliar alltså mindre än vanlig fårull. Denna ull ventilerar och är värmereglerande, perfekt alltså om man behöver ett plagg som klarar kalla morgonen och soliga stunder mitt på dagen. Ullfettet på fibrerna skyddar de mot smuts, ofta räcker det redan att vädra plagget.

Merinoull värmer även när den är fuktigt och p.g.a. dess antibakteriella egenskaper fastnar svettlukten inte i ullen. Det finns olika klasser för merinoull: strong, medium, fine, superfine och ultrafine som har då det finaste håret som motsvarar den mjukaste kvaliteten.

Nylon / Polyamid

Nylon som man även kallar Polyamid är en syntetfiber som framställs av olja. Den liknar silkesfibrer. Nylon har god elasticitet och slitstyrka och används ofta inom friluftssegmentet.

Polyester

Polyester är en syntetisk fiber som framställs av råolja. Det är ett mycket vanligt material i våra kläder. Fördelen med polyestern är att den är slitstark, transporterar fukt lätt och har bra värmande egenskaper. Det gör materialet särskilt lämpligt för sportstrumpor eller vandringsstrumpor.

Rayon / Viskos / Konstsilke

Rayon är ett gammalt namn för viskos. Materialet framställer man av cellulose, alltså trä eller bambus. Med hjälp av kemikalier vinner man en textilfiber ur dessa råvaror. Viskos har en snyggt fall och är ett lättskött material.