Tvättråd

På strumpans förpackning finns det ett tvättråd för just denna modell. Men vi är medvetna om att du kanske inte vill spara varje förpackning, här kommer alltså lite allmän information om hur man tvätta de olika material.

Bomull & Bambu

Vi rekommenderar att du tvättar strumpor i bomull och bambu vid max. 40° C och låter de lufttorka (ej torktumlare). Vid högre temperaturer eller om man använder torktumlaren kan materialet blir noppig, tappar färglystret eller även tappar passformen.

Ull / Merinonull / Ullmix

Vi rekommenderar att du tvättar ullstrumpor, strumpor i merinoull eller sockar som innehåller ull med tvättmaskinens ullprogram vid max 30° C. Det går bra att tvätta de i maskinen för att det är en jämnare rörelse än vid handtvätt och temperaturen blir garanterad inte för varmt. Du använder med fördel ulltvättmedel som inte tvätta bort det naturliga ullfettet som ger ullen sina speciella egenskaper.

Nylon

Strumpbyxor och knästrumpor av nylon behöver du handtvätta. Det gör du bäst med flytande tvättmedel som fungerar bra även vid låga temperaturer och med ljummet vatten. Efteråt låter du de lufttorka.

Stödstrumpor

Stödstrumpor tillverkas av en materialmix som innehåller till exempel viskos, polyamid och spandex och de går bra att tvätta i tvättmaskin vid max. 40° . Sedan ska de lufttorkas (ej torktumlare).

Sportstrumpor / Kompressionsstrumpor

Sportstrumpor och kompressionsstrumpor tillverkas oftast i en materialblandning av bomull, polyamid och elastan. Det går bra att tvätta de i tvättmaskinen vid max. 40° C och lufttorka de sedan (ej i torktumlare).

 

Användningstipps

Byt dina strumpor varje dag. När du använder strumporna töjs fibrerna ut, när du tvättar de återgår fibrerna till sin ursprungliga form. Töjs de för mycket / för länge har de svårt att återgå och strumporna tappar passformen och sliter ut snabbare.

Tvätta dina ullstrumpor insidan ut. På det sättet blir de inte noppiga på utsidan och ser fina ut mycket längre.

Undvik att torktumla dina strumpor. Om du inte har en specialtorktumlare som kan torka på låga temperaturer, så är torktemperaturen ofta mycket högre än temperaturen som du tvättar med. Detta sliter mycket mer på materialet och dina strumpor kommer inte hålla lika länge som de kunde.

Överdosera inte tvättmedlet. Kolla hur hård ditt vatten är och dosera tvättmedlet efter det. För mycket tvättmedel kan fastna i fibrerna. Rätt mängd tvättmedel sparar dig pengar och är dessutom miljövänligare.